Nyitóoldal

Igmándi Jobboldali Kör

Magyarok Parkja

VisszatekintőKedves szőkepusztaiak, kedves barátaim !

Köszöntelek benneteket húsvét vasárnapján, Szőkepusztán !

A katolikus egyház legnagyobb ünnepén ismét megvalósult egy álom.


Emlékeztek ?

Majd négy évvel ezelőtt megkerestünk benneteket, megkérdeztük tőletek, mi az, ami a legjobban foglalkoztat és a legfőbb gondot jelenti számotokra. Azt mondtátok, hogy Szőkepuszta kiesik, messze van Nagyigmándtól és ezért benneteket csak szavazások alkalmával vesznek emberszámba.

A barátaim és én, az Igmándi Jobboldali Kör tagjai, akik bekerültünk Nagyigmánd Nagyközség Képviselő-testületébe, a testület többi tagjával közösen, gondjaitokat felvállalva, építettünk Bódaypusztára bekötő utat, buszmegállót. Melkovicspusztán, Szőkepusztán a közvilágítást korszerűsítettük. Szentmihálypusztán (Iskolasorra) buszmegállót helyeztünk ki, az egészség megőrzésének elősegítésére az orvosi rendelőt felújítottuk. Melkovicspusztán és Ghyczy-pusztán ivóvíz-szivattyúkat helyeztünk el és üzemeltetünk.Ma, ezen a jeles napon, olyan csoda valósult meg, mintha időutazáson vennénk részt. Ahol az ősök megkondították egykoron a harangokat, ott ma újra szól a harang.Régen a legkisebb településen is harang állt: Makkpusztán és Szőkepusztán is. A harang, ha megszólalt, a hangjával tudatta a pusztán élőkkel a születést, a halált vagy a veszély közeledtét. A makkpusztai és a szőkepusztai egykori harangok ma már csak díszek a Ghyczy-pusztai kastélyparkban.

Makkpuszta mint település azóta már megszűnt.

Szőkepusztán a fejlődés nem állt meg !A múltunk értékeit, a jövőnk fejlődését ez a harang jelképezi a pusztákon élőknek.

Itt szeretnék köszönetet mondani a Komáromi Kombinát vezetőinek, Gálos Mariannának és Raschka Zsolt vezérigazgató úrnak, hogy területükön hozzájárultak a harangláb elhelyezéséhez.

Továbbá köszönetet mondunk a harang készítőjének, Farkas Titusznak, mert az ő tervei alapján készítették el a harangot lengyel harangöntő mesterek.

A kivitelező Solid-Bau Kft. dolgozóinak és vezetőinek is köszönet jár, Bedecs Jánosnak és ifjabb Bedecs Jánosnak. Az ácsmunkákat elvégző Carpenter Bt-nek, László Jánosnak úgyszintén.

Külön megköszönöm az Igmándi Jobboldali Kör tagjainak, akik az önkormányzati tiszteletdíjukat - mint önkormányzati képviselők vagy bizottsági tagok - felajánlották a harang elkészítéséhez.

Ők név szerint: Behek János, Bukta József, Kerperné Páldi Irén, dr. Márkus Jánosné, Márkus János, Bálint Anita, Haris Sándor, Tóth Roland és jómagam,

Szentirmay Károly